Snöskovandring på fruset hav

snoskovandring_hav1

Att vandra ut i det helt vita landskapet, helt täckt av is och snö, är en fantastisk upplevelse att göra på snöskor. Efter några minuters promenad genom den vindpinade snöklädda skogen öppnar landskapet upp sig och du har endast is och snö i blickfånget.

Vi vandrar på den frusna Bottenviken och tar sikte på en av de många obebodda öarna ute i skärgården. Vi hittar en lämplig plats, skyddad mot vinden, där vi tillsammans gör iordning vår lägerplats med renskinn och eld. Du får själv borra ett eller flera hål i isen för att påbörja ditt fiske efter sik och harr. Kusten har alltid varit viktig för människan, både som transport väg men även för att skaffa föda. Alla de små fiskelägena som ligger som ett pärlband längst kusten vittnar om just detta, dock ligger de en bra bit upp från havet idag på grund av landhöjningen. Fisket idag längst kusten bedrivs ofta på mycket grunt vatten dit sik och harr går upp för att söka föda.

Medan deltagarna fiskar så tillagar guiden en måltid bestående av lokalproducerade råvaror över den öppna elden som avnjuts på renskinnen invid elden. Har vi tur ser vi havsörnen cirkla ovanför våra huvuden i jakt på föda. Efter maten tar vi åter på oss snöskorna och söker efter packisen, som ofta ligger tjock och hög med sina spektakulära formationer en bit utanför ön.

 

Detaljer kring aktiviteten

Säsong: jan – mar

Tid: 5 timmar

Inkluderar: Privat guide, transfer, snöskor, stavar, ekologisk/närproducerad lunch, kokkaffe, norrländska delikatesser.

Min/max deltagare: 2 – 8

Pris: 1750 kr per person